Jaarverslag 2024 – “Het jaar van de doorgroei”

JAARVERSLAG 2024 – “ Het jaar van de doorgroei”                        

Het jaar 2024 heeft in het teken gestaan van de doorgroei van de eerder gekozen filosofie om het winkelconcept verder gestalte te geven. De gehuurde winkelruimte is optimaal ingericht en de schappen zijn opnieuw ingedeeld en voorzien van duidelijke aanduidingen. Naast de opslagruimte in de winkel aan de Jan Steenstraat 10 is er vanaf begin mei 2024 een extra opslagruimte gehuurd in een pand aan de Stormsweg 24 in de Stormpolder te Krimpen aan den IJssel. Deze loods is voorzien van water en verwarming en heeft een beneden- en bovenverdieping en is geheel ingericht met stellingen. Voorraden worden opgeslagen in speciaal daarvoor aangeschafte kratten en zijn voorzien van labels.

Ten behoeve van de verantwoorde werkomstandigheden in de voorraadloods is er in de maand oktober 2024 een elektrische stapelaar aangeschaft om op een veilige manier het interne transport alsmede het laden en lossen van de bestelwagen te laten plaatsvinden. Bij aflevering heeft een korte veilgheids-instructie plaatsgevonden en dit is ook als zodanig intern gedaan aan een beperkt aantal gebruikers.

In het jaar 2024 heeft de aanvoer van levensmiddelen op de diverse manieren gestalte gekregen. Wekelijks is er, aan de hand van een opgesteld rooster, door vrijwilligers op de donderdagochtend met de gehuurde bestelwagen een ophaalronde gereden met stopplaatsen als het RDC in Rotterdam, bakkerij Castelijn, diverse supermarkten en de voorraadloods. Daarnaast vonden er op incidentele basis op andere dagen ritten plaats waarvoor apart een bestelwagen werd gehuurd. Te vermelden is een rit naar het Armoedefonds in Rosmalen waar gratis een aantal pallets met artikelen voor dames hygiëne konden worden opgehaald.

Om in het vervolg kosten voor het huren van een bestelwagen te voorkomen is er, na een aantal bezoeken aan dealers en geanalyseerde offertes, besloten over te gaan tot de aanschaf van een elektrische Renault bakwagen met hydraulische laadklep. Deze zal begin 2025 worden afgeleverd en daarna worden voorzien van stickers van sponsoren. Voor het kunnen financieren van deze investering zijn er diverse subsidie ontvangen waaronder die van Voedselbanken Nederland, Armoedefonds en een SEBA subsidie van de Rijksdienst  voor Ondernemend Nederland.

Om de Stichting financieel “gezond” te kunnen laten draaien en de benodigde  investeringen te kunnen blijven doen is er door de gemeente Krimpen aan den IJssel voor 2024 een erkenning subsidie verleend. Daarnaast is er een aantal donaties van onder andere diaconieën en plaatselijke instellingen ontvangen en worden er lokale acties door o.a. Lions Krimpen aan den IJssel georganiseerd. Tevens worden er periodiek acties voor goederen “in natura” gehouden en mogen in dat kader ook de acties van scholen en bedrijven niet worden vergeten. Tevens is er een wervingsactie voor sponsoren opgestart door middel van een schrijven aan Krimpense ondernemers en presentaties op bijeenkomsten waarbij de doneerknop op de website alsmede de in gebruik zijnde QR-code onder de aandacht is gebracht.

Aanschaf van de benodigde levensmiddelen vindt wekelijks plaats door de coördinatoren. Daarbij is met een aantal lokale supermarkten (prijs) afspraken gemaakt en worden deze prijzen zowel intern als met de leveranciers periodiek geëvalueerd. Ook worden ook steeds “nieuwe” plaatselijke en regionale ondernemers benaderd om tot de scherpste prijzen te komen maar waarbij de kwaliteit niet uit het oog wordt verloren.

Door de coördinatoren worden de aanvragen om in aanmerking te komen voor levensmiddelen beoordeeld en gecommuniceerd. Daarnaast zorgen zij ervoor dat de organisatie in de winkel is geregeld, de schappen worden gevuld en er contact met de vrijwilligers is. Tevens zijn zij verantwoordelijk voor een volledige en correcte administratie van de klanten en is er, door middel van de aanwezige gastvrouwen / gastheren, ook een sociaal contact en luisterend oor voor de klanten.

De openingstijd van de winkel is op donderdagmiddag van 13:00 uur tot 16:00 uur en wordt in meerdere shifts van een ½ uur door de cliënten bezocht.

Het verloop onder de vrijwilligers was zeer klein. Er werd 1 nieuwe persoon verwelkomt en 1 persoon is er gestopt. Het aantal vrijwilligers was in 2024 was in totaal 35 waarvan 5 bestuursleden en 1 vertrouwenspersoon.

Om aan wettelijke voorwaarden te voldoen is er door twee vrijwilligsters, met goed gevolg, aan de cursus Voedselveiligheid deelgenomen.

Door het externe audit bureau Sensz te Naarden is er onder auspiciën van Voedselbanken Nederland een audit verricht waarbij volgens “Infoblad 76” en het “Handboek Voedselveiligheid Vereniging Nederlandse Voedselbanken” is geauditeerd en gecontroleerd. Na afloop daarvan, is onder de complimenten van de auditeurs, het certificaat Voedselveiligheid afgegeven.

Externe contacten zijn er met Voedselbanken Nederland, het bijwonen van de ROP vergadering en contacten met collega voedselbanken in de omgeving. Daarnaast is er met een 6-tal van hen correspondentie geweest hoe bij hen de sponsoractiviteiten in het verleden waren opgestart en nu worden onderhouden.

Conform de statuten van de Stichting is er een beleidsplan actief waarin de missie, visie, doelstelling en kernwaarden zijn opgenomen. Tevens is er een huishoudelijk reglement waarin o.a. de diverse taken en bevoegdheden van de bestuursleden en een rooster van aftreden zijn omschreven.

In het jaar 2024 is er door het bestuur 8 maal vergaderd en zijn er conform een verslag en actielijst gemaakt. Vanaf de vergadering van september is er een nieuwe lay-out van het verslag- en actielijst in gebruik. Na een gesprek in de  vergadering van april 2024 is er een vertrouwenspersoon in de persoon van Trudie Boerman actief. Middels een schrijven aan alle vrijwilligers is dit als zodanig kenbaar gemaakt.

Het bestuur bestaat in 2024 uit:

voorzitter : Anthon Timm

penningmeester : Cees-Jan Kwakernaak

secretaris: Fred de Gruijl

coördinatoren: Richard van Houwelingen en Henk Pontier.

en te bereiken met de volgende mailadressen:

voorzitter@voedselbankkrimpenaandenijssel.nl

penningmeester@voedselbankkrimpenaandenijssel.nl

secretaris@voedselbankkrimpenaandenijssel.nl

coordinator@voedselbankkrimpenaandenijssel.nl

info@voedselbankkrimpenaandenijssel.nl

en voor de website: www.voedselbankkrimpenaandenijssel.nl

Het eerste volledige boekjaar van de Stichting Voedselbank Krimpen aan den IJssel is afgesloten met een positief resultaat van € 260. Dit resultaat over 2024 zal worden toegevoegd aan het stichtingsvermogen. Met de ontvangen subsidie in 2024 van de gemeente Krimpen aan den IJssel en giften van particulieren, kerken, bedrijven en organisaties heeft de stichting dankzij de inzet van alle vrijwilligers, de winkel wekelijks kunnen voorzien van voldoende producten voor ons groeiend klantenbestand.

 

VOORUITBLIK 2025

Samenwerking is en blijft ook in 2025 erg belangrijk. Samenwerking binnen de organisatie door alle betrokkenen / vrijwilligers is essentieel voor het functioneren van de organisatie en de onderlinge sfeer. Maar ook de samenwerking met externe partijen zoals het college van B&W, de lokale politiek, lokale vrijwilligersorganisaties, schuldhulpverleners, KrimpenWijzer, de diaconieën van de kerken, scholen en de ondernemers- en particuliere organisaties (b.v. Lions en Rotary) die ons met geld en (levens) middelen ondersteunen. Om de voedselbank een podium te geven is er ook de samenwerking met de Lokale Omroep Krimpen (LOK). Door contacten met collega voedselbanken in de regio te intensiveren is het wellicht mogelijk om tot een inzicht te komen wie welke producten het meest in overvloed ter beschikking heeft en zo d.m.v. een uitwisseling van levensmiddelen elkaars tekorten op te vangen.

 

Deel dit bericht op sociale media